Sup deszka, mi is az valójában? Mit lehet csinálni a vízben? Úszni, gumimatracon napozni, vízibiciklizni, esetleg kajakozni, vagy méginkább… SUP-olni!

A SUP (ejtsd: szup) – Stand Up Paddle magyarul leginkább állószörf vagy állva-evezés. Egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Egy SUP rengeteg dologra használható. A vízi túrázástól, a kardio edzésen át a jógáig mindenre, sőt, akár még horgászathoz is kitűnő. Az ember csendben, a “vízen járva” fedezheti fel a világot, gyönyörködhet a természetben, figyelheti a vad-, és élővilágot, anélkül, hogy megzavarná azt, vagy kárt tenne benne.

A SUP

az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt, mivel SUP-olni teljesen biztonságos, mégis izgalmas. Nem utolsó sorban SUP-on állva evezni remek testedzési lehetőség és kikapcsolódás is egyben. Aki egyszer kipróbálja, többé nem néz ugyanolyan szemmel a világra.

Webshopunkban mindent megtalálsz, ami a Supolásház szükséges, felszerelések, oktatás, túrák, bérlés és rendezvények

Az állószörf ( sup deszka ) nem igényel előképzettséget, használatát mindössze néhány perc alatt el is sajátíthatod – sokkal könnyebb megtanulni, mint biciklizni, vagy úszni. Mindössze egy nagyméretű speciális szörfdeszkára, a hozzá tartozó evezőre, és némi egyensúlyérzékre van szükséged. A legnehezebb rész a deszkán való felállás, azonban néhány perc gyakorlás után már ez is mindenkinek sikerülni szokott. Az evezés pedig egyenesen gyerekjáték – a bátortalanabbak akár ülve, vagy térdelve is hajthatják deszkájukat. És ezzel szinte minden adott is egy élménydús SUP-oláshoz – már csak megfelelő látnivalót és útitársakat kell keresnünk. Mi ezt most mind biztosítjuk Neked, ha velünk tartasz.

Hazánkban a SUP-olás szinte bármilyen vízfelületen űzhető. A Balaton, a Velencei-tó, a bányatavak és folyóink is számtalan evezési lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb SUP túrákra. Egyetlen hely van az országban, ami kivételt képez a szabad SUP-olás alól: a Duna fővárosi szakasza, ahová csak külön engedély birtokában lehet ilyen eszközzel behajtani. Mi megszereztük a szükséges engedélyeket, ezért aki szeretné, most ezt a helyszínt is kipróbálhatja.

A legtöbb gyártóéhoz hasonlóan az általunk favorizált RRD SUP-ok is kaphatók felfújható, könnyen szállítható kivitelben. Ez a lehetőségy extra lökést adott a sport hihetetlen elterjedésének. A felfújható SUP nyilvánvaló előnye, hogy könnyen szállítható a hozzá tartozó hátizsákjában. Felfújása könnyű, csupán néhány percet vesz igénybe, és azonnal használható is.

Ebben a remek videóban megnézheted, hogyan is működik egy felfújható SUP.

AIRKID – AIRSUP – AIRTOURER CONVERTIBLE V3 from RRD International on Vimeo.

Itt egy másik kellemes videó egy csodálatos SUP kirándulásról:

The Beginning – Somewhere Tomorrow from RRD International on Vimeo.

Sup túra sup deszka Budapest

Sup deszka – Sup túra Budapest északi részén